Power BI op Strava

Van werken word je dik. Toch als je IT’er bent. De toonaangevende Amerikaanse jobsite CareerBuilder deed recent onderzoek naar gewichtstoename bij werknemers en pakte uit met een eigenzinnige top 10 van jobs met een verhoogd risico op overgewicht. Met stip genoteerd: een job in de IT-sector.

Geen donderslag bij heldere hemel. Wie dagelijks acht uur achter een computerscherm doorbrengt en niet verder geraakt dan het koffieapparaat, verbrandt nu eenmaal weinig calorieën. Zoiets moet na een tijd gevolgen hebben op de weegschaal. Of je dat nu graag hebt of niet.

IT is een passie. Een andere job zoeken is zeker geen optie, dus besloot ik een tweetal jaar geleden om een sporthorloge, een paar Nikes en een nieuwe flashy sportoutfit aan te schaffen. Niet dat je met al dat extra lycra de strijd tegen de weegschaal al gewonnen hebt. Het enige wat aanvankelijk lichter aanvoelt, is je portemonnee. Zo’n sporthorloge, met ingebouwde MP3-functie, is nu eenmaal een investering en een paar Nikes krijg je ook niet meteen voor ‘kratis’. Het gat in je portemonnee maakt de eerste voorzichtige loopjes wel makkelijker. De investering moet zichzelf toch uitbetalen. Na een tijdje is het helaas zoals met het gat in de haag, het gat groeit weer dicht en de motivatie om te lopen valt weg. Dus ging ik op zoek naar een extra bron van motivatie.

Die vond ik via een artikel in de weekendkrant. Daar las ik hoe topsporters als Greg Van Avermaet hun sportprestaties bijhielden via Strava, een online app. Mijn nieuwsgierigheid als IT’er was getriggerd en kwam er al snel achter dat ik een nieuwe bijbel had. Strava was voortaan the name of my game. Dankzij Strava zie je exact de route die je hebt gelopen en hoe hard je op ieder stuk gaat. Data! Plots was er een connectie tussen mijn bestaan als IT’er en mijn ontluikende sportieve ambities.

Wat me nog meer triggerde is dat je dankzij Strava je prestaties met die van andere lopers kunt vergelijken. De app werkt met ‘segmenten’, dat is een stukje weg waar veel gelopen wordt. Strava herkent een segment zodra je op het stukje weg loopt, start automatisch op en registreert je tijd. Op basis van die tijd bemachtig je een plekje in de eeuwige Strava-ranglijst. De strijd om bovenaan de lijst te eindigen, en zo King of the Road te worden, werd een extra trigger om elke keer beter te doen. Wie wil nu niet de koning of koningin van zijn eigen straat zijn? Ik was verslaafd. Wat startte met de ambitie ‘als-ik-al-eens-10km-comfortabel-kan-uitlopen-ben-ik-tevreden’ veranderde als snel in ‘ik-wil-de-halve-marathon-van-Keulen-lopen-in-een-deftige-tijd’ en resulteerde recent zelfs in mijn ontmaagding als marathonloper.

Wat me het nog meest motiveert is dat ik dankzij Strava alles duidelijk kan opvolgen. Je kan je loopje analyseren, de vooruitgang van je vaste rondje opvolgen en tegelijkertijd vergelijken hoe je het doet tegenover collega-lopers, ... Redenen genoeg om na elk loopje dat dure sporthorloge te syncen en volop mijn data te analyseren. 

Onlangs bedacht ik hoe cool het niet zou zijn om je Strava aan PowerBI te hangen. Na even googelen kwam ik al snel op de website van Kasper terecht: https://www.kasperonbi.com/building-the-power-bi-strava-data-connector. Met wat hulp van onze .NETter Fred, voor het maken van de 'mez' file,  kon ik gelijk beginnen spelen met mijn strava kudos. Strava wat? Kudos, dat zijn likes, maar dan in loperstaal. Sindsdien loop ik in ‘data-heaven!

Het resultaat van mijn data-loop-verslaving vind je hieronder. Wees zeker niet bang om ergens op te klikken :-)

Ook goesting gekregen om ‘code te runnen’ of zit je ergens vast? Aarzel dan niet om mij te contacteren op  kevin.sermijn@tillit.be

Om af te sluiten verklap ik je graag nog van welke song ik sneller ga lopen.

Queens Of The Stone Age - Go with the flow!

Ja ook die data kan je analyseren!